Διεθνείς Δραστηριότητες : Διεθνές Περιβάλλον

Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU)


Η Διακοινοβουλευτική Ένωση είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός των Κοινοβουλίων των κρατών μελών. Ιδρύθηκε το 1889 με πρωτοβουλία δύο Βουλευτών, υπερασπιστών της ειρήνης, του Άγγλου WilliamRandalCremer και του Γάλλου FredericPassy. Σήμερα (Απρίλιος 2010) αριθμεί 155 χώρες-μέλη και 9 συνδεδεμένα μέλη (χωρίς δικαίωμα ψήφου).
Η IPU εδρεύει στη Γενεύη και επίσημες γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η γαλλική.

Σκοπός της είναι η προώθηση του κοινοβουλευτικού διαλόγου, η υπεράσπιση της ειρήνης και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η συνεργασία μεταξύ των λαών, καθώς και η εδραίωση των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Επίσης, συνέβαλε στη δημιουργία αυτού που σήμερα αποτελεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Εξετάζει θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών με τα οποία συνεργάζεται στενά.

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι μέλος της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης από το 1890 και συμμετέχει στις εργασίες του Οργανισμού με Διακομματική Αντιπροσωπεία (1 βουλευτής από κάθε κόμμα ως τακτικό μέλος).

Πραγματοποιούνται δύο ετήσιες Συνελεύσεις σε διαφορετική χώρα, ανάλογα με την πρόταση φιλοξενίας από τα Κοινοβούλια.

Στο πλαίσιο των δύο Συνελεύσεων πραγματοποιούνται και οι εργασίες της Συνόδου της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων, στην οποία μετέχει ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής ή όποιος εκείνος ορίσει.

Παράλληλα με τις εργασίες της Συνέλευσης συνεδριάζουν και οι γεωπολιτικές ομάδες. Η Ελλάδα ανήκει στην «Ευρωπαϊκή» ομάδα των 12+.

Σύνδεσμος προς τη σχετική ιστοσελίδα
Έτος Ιδρύσεως: 1889
Έτος λειτουργίας της Συνέλευσης: 1889Ελληνική Αντιπροσωπεία

+
Βρέθηκαν 5 Αποτελέσματα | Σελίδα 1 από 1
Ονοματεπώνυμο ΙδιότηταΣυμμετοχή σε Επιτροπές
Τριανταφύλλου Μαρία Επικεφαλής
Πάντζας Γεώργιος Τακτικό Μέλος
Καράογλου Θεόδωρος Τακτικό Μέλος
Κεφαλογιάννη Όλγα Τακτικό Μέλος
Καμμένος Δημήτριος Τακτικό Μέλος

Δεν βρέθηκαν δραστηριότητες

Επιστροφή >>